Вторият по големина храм в България се руши

Вторият по големина храм в България – “Св. Димитър” във Видин е опасен – шест от куполите му се рушат, а за ремонт са необходими близо 250 000 лева, алармира пред БТА Белоградчишкият епископ Поликарп, който е и председател на катедралата.

Храмът “Свети Димитър” е строен е преди близо 120 години, но основен ремонт досега не му е правен. Силно напукани от времето са шест от общо деветте купола на храма, като два от тях са най-застрашени от срутване, разказа епископът.

В югозападната част на залата има много сериозна опасност от срутване. Падналите тази пролет и лято проливни дъждове допълнително са увредили конструкцията на куполите. Течовете от покрива са многобройни, а в най-тежко засегнатите участъци са зейнали огромни фуги и цепнатините се виждат с просто око отвътре в храма. На места пукнатините са толкова големи, че могат да се видят тухлите, с които е градена църквата.

Частичен ремонт на храма е правен по проекта “Красива България” през 2006-2007 г., когато е пребоядисана само фасадата му. След това са се появили още повреди по покривната конструкция на храма и по стените. Била е премахната голяма част от медната ламарина, която е покривала куполите и е била заменена с обикновена, а на места дори не е била сложена, са констатирали свещениците от храма.

Епископ Поликарп уточни, че точният разчет за спешните и неотложни ремонтни дейности на засегнатите куполи и подмяна на ламарината и на част от покрива ще струва 239 122 лв., които свещениците се надяват да се отпуснат от държавата.

Ръководството на храма е ограничило достъпа под най-опасния, страничен десен купол. В Светата митрополия дори обсъждали преди време възможността храмът да бъде затворен за достъп на поклонници и туристи. Надделяло е мнението църквата да не се затваря, а само да се ограничат със сигнална лента опасните места, допълни епископ Поликарп.

Във Видин обмислят да създадат инициативен комитет за набиране на средства за спасяването на храма.

Автор: Александър Попов
Източник:dnes.bg
Снимка: Булфото, архив