“Врачански Балкан” ще се представи на “Зелени дни”

“Врачански Балкан” ще се представи на “Зелени дни”

Природен парк “Врачански Балкан“ ще участва във фестивала „Зелени дни 2016“ в София, съобщиха от парка. Събитието ще бъде от 30 септември до 2 октомври в градината между Народния театър и пл. „Александър Батемберг“, срещу Царския дворец. „Врачански Балкан“ ще се включи заедно с дирекциите на парковете „Българка“, „Странджа“, „Русенски Лом“ и Държавното горско стопанство „Кости“.

Парковете ще представят възможностите за туризъм в защитени територии и организирането на образователни дейности с младежи и доброволци, разказват от „Врачански Балкан“. Изложението популяризира екологичния и селски туризъм, чистите продукти и храни, както и тяхното производство в България. От врачанския парк организират и работно ателие „На среща с лешоядите“ от 11 часа на 2 октомври. Там ще бъде показана природозащитната и образователната им дейност.
Горското стопанство „Кости“ ще представи производството на манов мед от района на Странджа. Общо 30 изложители ще представят свои храни, напитки и козметика, маршрути за пътуване, зелени къщи, магазини за планинска екипировка и почивка сред природата. Център на изложението ще са природните паркове, защитените местности от „Натура 2000“ и възможността в тях да се изпълняват различни проекти. Ще бъдат показани и вариантите за финансиране по Програмата за развитие на селските региони и инвестиции в българските села.

„Традиционно „Зелени дни“ вървят ръка за ръка с целодневна културна и спортна интерактивна програма. Най-малките ще могат да се включват в състезание по колоездене, катерене, йога и др. Част от акцентите ще бъдат и събития, посветени на бягането и колоезденето като екологични спортове и здравословни начини на придвижване в столицата и в планините“, разказват организаторите.

Крайната цел на годишните фестивали „Зелени дни“ е да бъде стимулирано отговорното използване на природни ресурси и създаване на устойчив бизнес в хармония с културното и природно богатство.