“Врачански Балкан” с нов център за туристи

“Врачански Балкан” с нов център за туристи

Нов посетителски център ще бъде открит в Природен парк „Врачански Балкан“, съобщиха от дирекцията на парка. Центърът е близо до мемориален комплекс „Баба Илийца“ в с. Лютиброд близо до Мездра. Там туристите ще могат да получат информация за природните забележителности в района, атракции и места за настаняване. Предвижда се центърът да организира образователни инициативи за деца. От дирекцията на парк „Врачански Балкан“ описват мястото на центъра с „изключителна гледка към природния феномен Ритлите и Искърското дефиле“.

Официалното откриване ще е на 3 юни от 12.45 ч. Посетителският център е направен по проект „Изпълнение на дейности за устройство и управление на ПП „Врачански Балкан“, финансиран от оперативна програма „Околна среда“.

Ден след откриването, в събота, от дирекцията на парка организират почистване в района от Трудовашка чешма до проход „Вратцата“. Желаещите да се включат могат да дойдат от 9.30 до Природозащитен център „Натура“ във Враца. Разходите за транспортиране на участниците, ръкавици, чували и за извозването на отпадъците ще се поемат от парка.