Врачанският художник Росен Рашев показва свои творби в София

Врачанският художник Росен Рашев показва свои творби в София

Детайл от картина на Росен Рашев | снимка: Галерия “Ракурси”

Най-новите творби на художника Росен Рашев – Рошпака, ще бъдат изложени до 20 март в галерия „Ракурси“ в София, съобщиха организаторите на събитието. Темата на изложбата е „По пътя на живота“.

„Художникът е познат с наивистичните си „шити“ картини от естествени материали. Те излизат извън класическите рамки на картината, заради материалите, от които са изработени и техниките, които използва автора – бод зад игла, тропоска, апликации“, разказва Румяна Йонева от „Ракурси“. Вдъхновение за него са природата и детството му в Северозападна България, с християнски и езически обичаи, добавят още от изложбената зала.

Картина на Росен Рашев | снимка: Галерия "Ракурси"

За картините си Рашев казва: „Искам хората да научат, че ми е слънчево на душата. И се опитвам този позитивизъм, който е около мен, да го предам и в работата си“.

Рашев е роден във Враца през 1970 г., в момента живее на село в Северозападна България. Завършил е Художествената академия „Илия Петров“ в София и в творческия си път има повече от 50 самостоятелни изложби в софийските галерии „Ракурси“, „Ата-Рай“, „Париж“, „1908“, „Сариев“ в Пловдив, както и в Кьолн, Братислава, Белград, Ягодина. В сръбския гр. Ягодина творби на Рашев са включени в постоянната експозиция на Музея за наивистично и маргинално изкуство, а в Белград са част от Салона на музеите.

До 20 март може да се разгледате картините му в „Ракурси“, която се намира на ул. „Хан Крум“ 4А в София.

Картина на Росен Рашев | снимка: Галерия "Ракурси"