Враца напредва бързо по програмата за саниране

Враца напредва бързо по програмата за саниране

Визуализация на бъдещ саниран блок във Враца | снимка: общ. Враца

Повече от 100 жилищни блока във Враца ще бъдат санирани по Националната програма за енергийна ефективност, съобщи кметът на града Калин Каменов. Градоначалникът откри строителните работи по санирането на седмия поред блок, който ще бъде обновен. Каменов каза, че във вторник е подписал 63-тия договор със сдружение на собственици, които искат жилищата им да станат енергийно ефективни. По данни от общината Враца е на второ място сред градовете в България по брой на регистрирани сдружения – близо 130, при 11 преди година.

„Градът ни се превърна в лидер, от последно място и вече сме втори по брой направени Сдружения в цялата страна“, заяви Каменов. По думите му се очаква санирането на още над 100 блока и това ще промени цялостно облика на Враца. Последният блок, по който започна саниране, е на ул. „Братя Миладинови“ 10, като стойността на работите ще е 538 хил. лв. с ДДС. За пръв път върху обновен по програмата блок ще бъде изписано и стихотворение на Христо Ботев. В момента тече обновяване на блокове в комплексите „Дъбника“, „Младост“, ул. „Любен Каравелов“. От общината са подали за одобрение по националната програма и проект за саниране на Професионалната гимназия по текстил и на общежитието към нея.

„Ще създадем възможност на децата ни да учат и да спортуват при по-добри условия“, е казал кметът, добавяйки, че Община Враца предвижда да отпусне още 100 хил. лв. от бюджета за полагане на нова настилка.

Във вторник кметът Каменов и зам.министърът на околната среда и водите Атанаска Николова провериха как върви работата по залата за лека атлетика към комплекс „Христо Ботев“. Сградата се обновява за по-висока енергийна ефективност с проект на стойност 714 хил. лв. По-голяма част от тях са субсидия от Националния доверителен екофонд. Изпълнителният директор на Фонда Камелия Георгиева също дойде за инспекцията на сградата. Досега е сменена дограмата на спортната зала, сложена е топлоизолация, обновени са електрическата инсталация и вентилацията, както и отоплителната. Официалното откриване ще е през пролетта.

Зам.министър Атанаска Николова съобщи, че за последните две години Фондът е финансирал мерки за енергийна ефективност в 125 обекта на стойност общо над 48 млн. лв.

Кметът на Враца Калин Каменов посочи, че Общината надгражда доброто взаимодействие и е подала за одобрение още два проекта – за саниране на Професионалната гимназия по текстил в града и за ремонт на средношколското общежитие, в което живеят ученици от целия регион.

Работа по санирането в кв. "Младост" | снимка: общ. Враца

Работа по санирането в кв. “Младост” | снимка: общ. Враца