Враца, Вършец, Берковица и Видин ще участват във “Ваканция и спа експо”

Враца, Вършец, Берковица и Видин ще участват във “Ваканция и спа експо”

Възможностите за екологичен туризъм, планински преходи и културното наследство ще са акцентите на северозападните общини | снимка: Severozapazenabg.com

Четири общини от Северозападна България ще участват на туристическото изложение „Ваканция и спа експо“, което се открива утре в София. Враца, Вършец и Берковица ще имат свои щандове. Отделно ще бъде представен и туризмът във Видин от две организации – Учебния туристически информационен център към гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ и Сдружение „Регионално партньорство за устойчиво развитие – Видин“, става ясно от справка на изложителите.
Изложението ще продължи от 11 до 13 февруари и на него ще бъдат представени възможностите за туризъм от цяла България, Гърция, Западни Балкани и др.

От общината във Враца съобщиха, че тази година мотото на представянето им ще бъде „От древните корени към модерното настояще“. Акцент ще бъдат трите годишнини за града – 140 години от гибелта на Христо Ботев и неговата чета, 70 години от първия Национален туристически поход „Козлодуй-Околчица“ и 30 години от откриването на втората част на Рогозенското съкровище. В първия ден на свободен достъп – петък, на врачанския щанд ще започне инициатива за интерактивни уроци по родолюбие, разказват от общината. Те ще са за Христо Ботев и Захари Стоянов, а посетителите ще бъдат посрещани от учителя-актьор Филип Филипов, играещ Ботев. Режисьорът Искрен Красимиров ще представи филмите си за революционера „От Голгота към свобода“ и „100 000 крачки с Ботев“.

Велотуризмът в Северозапада става все по-популярен

Велотуризмът в Северозапада става все по-популярен

Откриването на Рогозенското съкровище ще е темата на изложението в събота. Археологът Георги Ганецовски ще представи интересни факти и данни за най-голямото тракийско съкровище, откривано в България. Другите акценти от програмата на Враца ще са артистични реконструкции на древни ритуали – „Царя – Жрец на виното“ и „Тракийска принцеса“. Изпълнители ще са Сдружение „Темп-Арт“ и театрална група „Темп“ с режисьор Георги Врабчев. От общинското предприятие „Спорт и туризъм“ и от Природен парк „Врачански Балкан“ ще покажат приключенския, планински и еко туризъм във Врачанския Балкан и пещера „Леденика“.

Първият ден на изложението „Ваканция и спа експо“ е само с покани и е предвиден за срещи на работещите в областта на туризма. Свободният вход за всички посетители ще е в петък и събота, 12 и 13 февруари. Работното време в петък е от 10 до 19 часа, в събота е от 10 до 17 часа.

Пътят към Ски зона Ком, която тази година се радва на хубав сняг

Пътят към Ски зона Ком, която тази година се радва на хубав сняг