Волейболистите на Белоградчик очакват успешен нов полусезон

В ход е подготовката на мъжкия волейболен отбор на ВК “Град” – Белоградчик за предстоящия пролетен полусезон в северозападна „А“ Национална волейболна група. Това бе и поводът за нашата среща с треньора на отбора Красен Христов.

– Господин Христов, разкажете ни повече каква е програмата и как върви подготовката на представителния отбор на ВК “Град” за втория полусезон?

В първия дял на първенството през есента представянето на момчетата бе на висота. Нека само да припомня, че в изиграните три мача успяхме да постигнем три победи срещу сериозни  противници  като ВК “Септември Про Синема“-София, ВК “Божурище“-София и ВК “Козлодуй“. През пролетта програмата е по-тежка, защото предстоят две последователни гостувания срещу силните софийски отбори и едно домакинство срещу Козлодуй. Подготовката започна в началото на февруари и бе силно затруднена от редица обстоятелства: голяма част от момчетата са студенти в различни вузове в София и Велико Търново и по това време са в сесия, а това се отразява на тренировъчния процес. Поради непосилния наем на Община Димово за салона в Гара Орешец отборът е принуден да тренира в маломерния физкултурен салон на гимназията в града. Лошите метеорологични условия през месеца също  допълнително възпрепятстваха подготовката. Въпреки това може смело да се каже, че досега всичко върви по план. Задачите, които си поставихме в учебно-тренировъчния процес, са реализирани. Бе направена солидна физическа подготовка с почти всички състезатели, което е фундамент за успешно  реализиране  на технико-тактическите сръчности на момчетата по време на срещите. Предстоят няколко контроли в последните две седмици за обиграване на отбора. Едната вече е факт с отбора на „Хектор“-София, в която извоювахме победа.  Но не това е важно, положителното е игровия опит който трупат момчетата. През последната седмица имаме намерение да изиграем две контроли с класни съперници, за да повдигнем оборотите в отбора за първия мач на 28 февруари. Новото през зимата е съвместната подготовка на юношите с мъжете. Въпреки тежките натоварвания младите волейболисти издържаха и заедно със своите батковци са готови за предстоящите състезания.

1511587_1006174039397043_5012296173593149285_n

– Има ли промяна в досегашния състав на отбора и смятате ли да привличате нови състезатели от други отбори? 

Отборът продължава в същия състав от години наред – това са юноши на клуба, заедно със Милен Сиянов от Видин и Димитър Димитров от Етрополе които, са си вече наши момчета. Обстановката в колектива е ведра. Предстои и включването на момчета от юношите, така че основно се разчита на местни кадри, въпреки  обезлюдяването на града и драстичното намаляване на учениците, което много затруднява юношеските гарнитури. Важното е, че години наред тези момчета вървят заедно напред и постигат значителни резултати въпреки че в живота поеха по-различни пътища. Разковничето на успеха в това направление е вероятно голямото им желание да играят волейбол, добрата организация, създадена от треньора,  огромното желание на всички да се докажат и не на последно място дисциплината в колектива, дума, която за най-голямо съжаление,  все повече губи значение при юношеските формации.

– Какви са очакванията Ви за едно успешно класиране и евентуалното участие в плейофи за  по-горна група?

Голяма е вероятността да продължим напред, защото първите два отбора отиват на плейофи с отборите от другите три групи: североизточна, югоизточна  и югозападна. След това предстои и последната фаза – финална четворка за влизане в професионалната висша лига. Отборът на ВК “Град“ има възможности да се пребори, но пред него стои един непреодолим проблем – липсата на зала, условие без което не може да се върви напред. Така, че  за сега задача пред момчетата е да се преборят за първото място и  да играят за собствено удовлетворение.

– А каква е според наблюденията Ви ситуацията около строителството на спортната зала?  

Спортната зала в Белоградчик е мечтата на ред поколения в града, тя е и моя мечта.  Огромното ми желание да стъпя в нея като състезател  ме крепи и до днес полагам усилия все още да съм и състезател, въпреки че съм в напреднала за спорт възраст. За съжаление нещата вървят бавно и само можем да гадаем кога ще бъде построена залата.

Ако до края на тази година завърши строителството на спортното съоръжение, задачата е влизане във висшата лига, защото градът заслужава да има професионален отбор, въпреки, че е малък. Основите са положени, другото зависи от управниците. Смятам, че с тези момчета можем да продължим и в по-горна група. Съставът е подготвен за това. Остава да се набавят средства и да се устрои  само един състезател който в момента е студент – задочник.

8967817feb845c0d0259582eb5885ecc_XL

– Днес сме свидетели, че все повече отбори по различни видове спорт преустановяват своята дейност поради липса на финансови средства. Как стоят нещата при вас?

Засега участието ни е гарантирано от нашия спонсор – кантората на частния съдебен изпълнител Милен Бъзински и подпомогнато от община Белоградчик. Има обаче какво да се желае още по отношение на приоритетите в спорта в общината. Не е тайна, че в момента отборите които определят облика на мъжкия волейбол в държавата са изнесени в провинцията и  съществуват основно благодарение на общините: Монтана, Дупница, Кърджали, Добрич, Разлог и др. При нас нещата стоят по-различно. През последните години в организационно отношение – постигнати успехи, бройка ангажирани деца в учебно-тренировъчни занятия са в полза  на ВК “Град“. Обаче във финансово отношение приоритетите са насочени в обратна зависимост. Миналата година средствата в общинския бюджет заложени за развитието на волейбола бяха най-малко, в сравнение с другите клубове като в края на годината с решение №659/23.12.2014 г. на ОбС бяха намалени до 3000 лв. Вярно е, че за мъжкия отбор заделя средства спонсора на отбора Милен Бъзински, но в клуба тренират около 45 деца, които също имат нужда от средства. На практика това води до ограничаване участията им в първенствата, за да има и известна сума за представителния отбор. Също и екипировка не е закупувана  от 6-7 години. Ако погледнете в мъжкия отбор от 16 картотекирани 14 са момчета създадени от клуба. Така, че когато се променят нещата в това отношение смело може да се погледне напред. От долу идват още юноши готови  за мъжкия отбор, но им трябва игрови опит, участие в състезания, а това означава средства.

– Нека да пожелаем успех на представителния отбор на ВК “Град”. Господин Христов, накрая бихте ли съобщили  датите, на които ще се състоят нашите срещи от пролетния дял на първенството? 

За любителите на тази прекрасна игра и за всички фенове на ВК “Град” уточняваме , че срещите от пролетния  дял на първенството започват на 28.02 /събота/ в София срещу ВК “Септември Про Синема” в зала Септември от 16:00 ч, на 07.03 /събота/  Божурище с едноименния клуб в зала Божурище от 17:00 и на 14.03. в Гара Орешец с ВК “Козлодуй” от 16:00 ч.

                                                                                               Интервюто взе: Любомир Веселинов