Откриха войнишки паметник в Белоградчик

Източник: Дарик Враца

Паметник на героите от войните бе открит в Белоградчик. Сред официалните гости беше и председателят на Народното събрание Михаил Миков. „Тези 488 души са човешки съдби, някои от тях – оставили невръстни деца. Днес Белоградчик изпълнява още един свой синовен дълг към дедите и прадедите на младите, които са тук на площада”, каза в словото си Михаил Миков, който откри паметника заедно с кмета на общината Борис Николов. Той от своя страна отбеляза, че датата на откриването – 23 септември, не е случайна и събира ведно честванията на международния ден на мира, националния празник на Независимостта и на първото антифашисткото въстание.

Със заупокойна молитва в памет на героите мемориалът бе осветен от Негово Преосвещенство Велички епископ Сионий. С едноминутно мълчание паметта им почетоха десетки граждани и гости на церемонията, на която присъстваха народни представители, ветерани от Видин и Белоградчик, офицери и сержантите от запаса и резерва.
„Паметникът е построен по идея на големия патриот и родолюбец Александър Митев”, отбеляза приноса на своя предшественик председателят на Съюза на ветераните от войните и Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва при Община Белоградчик – Милчо Манолов.С думите си той отдаде заслуженото на покойния ветеран, който приживе построи десетки войнишки паметници в област Видин. Като председател на Инициативния комитет за построяването на паметника г-н Манолов благодари на всички, помогнали за изграждането му и обяви, че той ще бъде един от символите на града.
Паметникът в Белоградчик е издигнат с финансовата подкрепа на Министерството на отбраната, община Белоградчик и с дарения от граждани. Споменът за героите и тяхната саможертва за свободата на родината пазят над 70 военни паметника в област Видин.