Водоемите във Врачанско засега не са заплашени от преливане

Водоемите във Врачанско засега не са заплашени от преливане

Няма опасност от преливане на реки и язовири в община Враца, съобщиха от местната администрация. До днес не е отчетено значително повишение на нивата им. От общината са организирали денонощно наблюдение на изкуствените и естествени водоеми. Последната им проверка е направена през март, следващата ще е през този месец.

Планира се да бъдат огледани всички язовири и реки в област Враца. В екипа за проверките ще се включат представители на Областната администрация – Враца, Регионална служба „Пожарна и аварийна безопасност и защита на населението“, държавна компания „Напоителни системи“ и Басейнова дирекция. Според уверенията на общинските експерти при сегашното състояние няма опасност от наводнения.

Според прогнозата за времето на Sinoptik.bg в следващите 24 часа в района на Враца преваляванията ще продължат. Намаление на дъжда ще има чак в четвъртък, но до събота ще се редуват слаб дъжд, облачно време и малко слънце.

В неделя във врачанското с. Згориград отбелязаха 50-годишнината от голямото наводнение, при което загиват поне 118 души. Тогава обилните валежи и нарушения в стените на хвостохранилището на рудник „Мир“ предизвикват потоп в село Згориград, който стига до улиците на Враца. Заради информационното затъмнение дълго време не са известни пораженията и броят на пострадалите. Според неофициалната информация загиналите са над 500, ранените са около 2000, а разрушените къщи са повече от 150.

В неделя кметът на Враца Калин Каменов откри възпоменателна изложба пред читалище „Развитие“ в града. За отбелязване на годишнината бяха дошли и гости от италианският град Тезеро, който през 1985 г. е сполетян от подобно нещастие. В Италия също се скъсва хвостохранилището на мините „Преставел“ и помита къщи и хотели под него. Загиналите са 268 души, което прави бедствието най-тежкото в район Трентино през съвременната епоха.