Висше училище ще бъде открито във Видин

Висше училище ще бъде открито във Видин

Русенският университет „Ангел Кънчев“ ще отвори обучителен център във Видин, съобщиха от кабинета на областния управител. На 26 май кметът на Видин Огнян Ценков, областният управител Момчил Станков и председателят на Общинския съвет Генади Велков са имали среща с ръководството на Русенския университет.

Първоначално центърът ще обучава 100 студенти в пет професионални направления – земеделска техника, транспорт, машинно инженерство, администрация и управление, електроника и информационни и комуникационни технологии. Планира се приемът да започне още през настоящата учебна година, като ще има и разяснителна кампания заедно с кметовете на общини от региона, директори на училища и на бизнеса.

„Центърът към държавния Русенски университет ще се помещава в държавната Професионална техническа гимназия „Васил Левски” във Видин”, уточнява Момчил Станков.

Огнян Ценков коментира резултати от анкета на Регионалния инспекторат по образованието, направена в началото на 2015 г. Според тях 37% от учениците 11-12 клас от областта биха искали да продължат висшето си образование във Видин. Основната причина са финансите – в града те ще получават подкрепа от близки и приятели. Проучването е направено от Център за кариерно развитие сред 1143 деца. Според Ценков Русенският университет е разпознаваем за видинчани.

„Той предлага качествено образование на държавен университет, с утвърдени традиции и 70-годишна академична дейност. От значение е също, че таксите са разумни“, коментира кметът.

Проучването е показало, че 12% от учениците предпочитат специалност, свързана със стопанско управление, администрация и право. За 29% предпочитанията са за икономическо висше учебно заведение, а 28% искат техническо.
По думите на Ценков земеделски производители от района са заявили, че имат нужда от кадри, които да поддържат техниката им и една от специалностите ще е селскостопанско инженерство. Амбицията е освен от Видин, да се привличат студенти и от по-далечни места и съседни държави. Идеята за обучителен център към Русенския университет е още от 2012 г.