Видин ще открие туристическия сезон с изложба на занаятчийски произведения

Видин ще открие туристическия сезон с изложба на занаятчийски произведения

Община Видин ще открие туристическия сезон на 24 март с изложение в Крайдунавския парк. От общината обясняват, че целта им е да покажат възможностите за културно-исторически туризъм в региона. От 11 часа пред Художествената галерия „Никола Петров“ в крайбрежния парк ще бъде открита изложба „За спомен от Видин“. Сувенирите за нея са изработени от Регионална занаятчийска камара – Видин и надеждата на организаторите е всеки, който посещава града, да отнесе със себе си красив спомен.

„Културното многообразие, съчетано с характерните за дунавските градове особености, превръща региона в интересно място за любознателните пътешественици“, разказват от общината. Изложбата на занаятчийските произведения са илюстрация и за историческото минало – градът е бил известен със своите майстори и много често техните еснафски организации са били дарители за различни начинания.

В програмата за откриването ще има конкурси „Най-добре изобразен символ на Видин върху сувенир” и „Най-впечатляващ щанд за сувенири”. За откриването на активния сезон е предвидена и развлекателна програма – откъси от постановката на Държавен куклен театър-Видин „Съседски закачки”, изпълнения на малки самодейци от Детска фолклорна студия „Севернячета”, мажоретен състав и духов оркестър на училище „Св. Св. Кирил и Методий”.
За участниците в изложението ще има и „сладки“ медали, приготвени от учениците от Професионална гимназия по туризъм „Михалаки Георгиев“.

Традиционно сезонът във Видин се открива с началото на пролетта. От април за туристите, посещаващи града, е препоръчително да резервират предварително място за нощувка, тъй като при големи групи от спиращите круизни кораби хотелите може да са пълни.

Една от крепостните порти - "Капии" | снимка: visitvidin.eu

Една от крепостните порти – “Капии” | снимка: visitvidin.eu