Видин очаква официално вписване на рекорда за най-дълга мартеница

Източник: forumnews.bg

Източник: forumnews.bg

Най-голямата мартеница скоро ще бъде рекорд на Видин, след като в неделя на пл. „Бдинци“ в града беше показана плетка от 16 704 метра. Общо четири макари, на които са изплетени червено-бели конци, бяха съединени за 7 часа, а мартеницата е измерена с геодезическа станция в присъствието на нотариус и четирима независими свидетели, оторизирани от „Гинес“, съобщават от общината. Очаква се до шест седмици да стане ясно ще бъде ли вписан официално рекордът на Видин в „Световни рекорди на Гинес“.
Предишният е на гр. Русе – преди две години там показаха мартеница, дълга близо 11 хил. метра.
Тази година инициативата за най-дългата първомартенска плетка идва от читалищата в община Видин, футболния клуб „Бдин-1923“ и хора от града. Готовата вече мартеница от рекорда ще бъде подарена на музей „Кръстата казарма“ в града. Жителите на града поставиха и още един своеобразен рекорд – повече от 600 души, облечени в бяло и червено, се подредиха във формата на огромна жива мартеница. От общината уточняват, че в инициативата са се включили и ученици от други европейски държави, които са на гости при връстници във видински училища.
На 1 март централния площад във Видин беше домакин и на кулинарно шоу с Юнашкия тиган на Академия „Кулинарен историк“. В него бяха приготвени „Свински джоланчета по видински с гъби, зеленчуци и масълце“. Повод за вкусния празник беше рождения ден на „Радио Видин“ на БНР, което навърши шест години.