Видин посрещна пътуваща изложба за България от 1944 до 1989 г.

Видин посрещна пътуваща изложба за България от 1944 до 1989 г.

Едно от паната на изложбата | снимка: Областен управител – Видин

Пътуващата изложба „България 1944-1989 г. Забранена истина” гостува във Видин, съобщиха от кабинета на областния управител. От днес изложбата може да се види в музей „Кръстата казарма“. Тя заема общо 17 пана с архивни снимки и документи, които показват времената от Втората световна война, Народния съд, ликвидирането на опозицията, преследването на църквата, национализацията, до края на режима през 1989 г. Експозицията ще бъде изложена до края на март, а към нея ще се показва и филм с документални разкази на репресирани от комунизма. Пътуващата изложба вече гостува през февруари във Враца.

„Ако продължаваме да мълчим по тази тема, дълго още ще се чудим защо имаме такива амбивалентни преживявания – хем страдаме по вафлите от шест стотинки, хем не разбираме свободни ли сме били или не. Това е сериозна тема, върху която всеки един от нас си струва да се замисли. Нямаме право да я крием от децата си, защото това е бил нашият живот и животът на нашите предци”, коментира по повод изложбата депутаът Ирена Соколова, зам.председател на парламентарната комисия по култура и медии, която гостува във Видин.

„Децата трябва да знаят за това мрачно време, не за да се плашат и да се настройват едни срещу други, както някои се опитват да тълкуват тази инициатива, а за да познават миналото, да различават злото от доброто, да различават демагогията от истината”, добави историкът Стоян Райчевски, един от авторите на изложбата.

Критиката и публичните изяви за показване на нацизма и репресията в Германската демократична република (Източна Германия) са вдъхновили авторите. Подкрепа е оказала фондация „Конрад Аденауер”, Берлинската „Възпоменателна библиотека за почитане паметта на жертвите на комунизма”, със съдействието на Държавна агенция „Архиви”, Съюз „Истина” и Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към ДС.