Видин се включи в честванията, посветени на екзарх Антим I

Областният управител на Видин инж. Кръстьо Спасов и неговите заместници – Николина Ванчева и Николай Тодоров присъстваха на тържественото отбелязване във  Видин на 125 години от смъртта на екзарх Антим I – председател на първия български парламент и Видински митрополит. Честването, което се проведе в края на миналата седмица, бе под патронажа на председателя на Народното събрание Михаил Миков. То е част от инициативите, с които през 2014 г. ще бъде отбелязана 135-та годишнина от Учредителното народно събрание и приемането на Търновската конституция.

„Нека името на eкзарх Антим I да бъде порив за единение, порив за градеж, за път напред на България”. С тези думи председателят на 42-рото Народно събрание Михаил Миков откри на 30 ноември 2013 г. тържествения концерт на Видинската филхармония и звезди на Софийската опера и балет. Преди началото на концерта бе премиерата на документалния филм за живота и делото на eкзарх Антим I, изработен от сдружение „Българска слава” по поръчка на Народното събрание.

Председателят на парламента Михаил Миков връчи почетни плакети на Народното събрание на видни общественици от Видин с принос за популяризиране на делото на екзарх Антим I – на Видинския митрополит Дометиан, на Георги Иванчев, дългогодишен директор на Природоматематическа гимназия „Екзарх Антим I”, Нино Заяков, историк и публицист, Светлана Кръстева, началник отдел „Държавен архив” – Видин, Николай Асенов – издател на вестник „Видин”,  и посмъртно на Румяна Дилова – дългогодишен диригент на Видинската филхармония.

Председателят на Народното събрание Михаил Миков откри във Видин и изложба ”Вяра и държавност”  с документи и вещи на eкзарх Антим I. Сред експозицията са дипломата му от духовното училище в Халки, патриаршеското послание, с което се изпраща за видински владика, много документи, свързани с времето, когато е бил председател на Учредителното народно събрание, приело Търновската конституция. ”Житейският път на eкзарх Антим I може да е достоен пример за нашите деца”, каза при откриването Михаил Миков.

Преди това председателят на Народното събрание Михаил Миков, министърът на културата Петър Стоянович и евродепутатът Маруся Любчева се срещнаха  с членове на клуб „Млад парламентарист” към ПМГ „Екзарх Антим I” във Видин. Учениците представиха на гостите историята на българския парламент, като припомниха, че Михаил Миков е третият председател от Видин след екзарх Антим I и Никола Логофретов на 25-то Народно събрание.

В неделя Михаил Миков, Петър Стоянович, инж. Кръстьо Спасов, депутати, общински съветници, кметове, общественици и граждани присъстваха в катедралния храм „Св. Димитър” на заупокойна света литургия по повод 125-та годишнина от кончината на екзарх Антим I на 1 декември. Те се включиха в литийното шествие от храма до мавзолея-гробница на бележития българин. Шествието беше водено от Гвардейски представителен  духов оркестър и ученици със знамена.

Пред мавзолея на Антим I бе отслужена заупокойна молитва от Велички епископ Сионий. На поклонението бяха поднесени венци от председателя на парламента, министъра на културата, областния управител на Видин, институции, обществени организации и училища. С поднасяне на цветя десетки граждани отдадоха почит към паметта на първия български екзарх и Видински митрополит.

На площад „Бдинци” Националната гвардейска част представи тържествена церемония-спектакъл „Искри”.