Велоклуб „Скала“ организират приключения с велосипеди из тайните белоградчишки пътеки

Колоездачно дружество „Скала“  в Белоградчик е основано от 38 души на 13 юли 1908 г. Първите членове са офицери от Белоградчишкия гарнизон ( 15-ти пехотен Ломски полк ), по време на войните дружеството  прекъсва дейност. На 18-ти март 1926 г. възобновява работата си. Следва активна организация и участия в много излети и шосейни състезания за бързина, сила и здравина, започват да се провеждат  и окръжни турнири.

С течение на времето активността на велоклуба постепенно намалява. До 13 юли 2012 г., когато по случай 104-та годишнина от основаването на колоездачното дружество група ентусиасти подновяват дейността му. Новото начало за „Скала“ дават  Радослав Младенов, Стефан Иванов, Радослав Гайдаров, Маряна Петрова-Димитрова, Филип Захариев, Олег Иванов, Тодор Цеков, Адриана Серебринова, Иван Стоянов и Евтим Стефанов.

В края на миналата година белоградчишкият велоклуб „Скала“ подаде молба за членство в българския колоездачен съюз. Очаква се спортният клуб да бъде официално регистриран на общото събрание на съюза през месец март. Целта е бъдещите мероприятия на клуба да бъдат включени в националния календар и регистрираните състезатели да събират точки. Следващата стъпка е организираните от клуба състезания да влязат в Републиканската купа.

Велоклуб  “Скала” съвместно  с администрацията на община Белоградчик и със съдействието на представители от къщи за гости в региона,  взима активно участие в включването на  Белоградчишката крепост  в два нови маршрута: “По пътя на римските императори” и “По пътя на виното”, като първият от тях е кандидат за сертифициране от Европейския институт за културните пътища като Европейски културен път.

Клубът вече има зад гърба си  няколко събития –  организацията на колопоходът до местността „ Субашин ” и  втория етап от състезанието по планинско колоездене „ ROCKS & ROLL ”2013 г . Освен големите състезания клуба организира редовно излети, състезания по майсторско каране, пейнтбол и дърпане с въже. След края на всяко събитие, организатори и участници почистват района. С подобни мероприятия и още много други ентусиастите от велоклуб „Скала“ се надяват да приятните емоции, скритите пътеки и красивата природа да популяризират местността Белоградчик. Основната цел на любителите на планинското колоездене е да привлекат младите към този спорт, да стимулират активния начин на живот, да има чисти, поддържани и безопасни колоездачни маршрути.

Тази година клубът е планирал и две големи състезания по планинско колоездене, които ще се  проведат през пролетта и есента.

 Снимки: велоклуб “Скала”