Ваучер от 400 лв. за всеки ученик в Мизия

Съсипаното от водата дюшеме е изхвърлено в двора на училище “Васил Левски”.

Съсипаното от водата дюшеме е изхвърлено в двора на училище “Васил Левски”.

“Всеки ученик от семейство с разрушени къщи след потопа в Мизия ще получи ваучер на стойност 400 лв. от министерството на образованието – каза шефката на ведомството Румяна Коларова. – Преценили сме, че с тези пари те ще могат да посрещнат нуждите си за учебната година.

Засега това са около 15 деца от двете пострадали училища в града, но броят им може да се увеличи, след като уточним всички подробности с общинската управа. Обмисляме пак с ваучери да подпомогнем и засегнати от стихията учители.”

В Мизия Коларова огледа и подробно се запозна със състоянието и започналите ремонти в професионалната гимназия “Васил Левски” и основното училище “Цанко Церковски”. Първите етажи на двете училища пострадаха най-много при голямото наводнение в началото на август, а водата унищожи по-голямата част от оборудването.

Според направения от експертите оглед при тях няма конструктивни нарушения и те ще бъдат възстановени със спешни ремонти. По-страшни са пораженията в строената през 1965 г. сграда на професионалната гимназия, където водата буквално е изровила подовете в класните стаи на първия етаж и е отнесла част от дограмата, установи при посещението си министър Румяна Коларова.

Ремонтите в двете училища и в една от пострадалите детски градини вече са започнали. За тях са заделени 300 000 лв. от отпуснатата авансово от правителството миналия четвъртък помощ за Мизия в размер на 1 млн.

С другата част от преведените в извънбюджетната сметка на общината пари от бюджета ще бъдат ремонтирани общежитията, в които се настаняват останалите без покрив хора. От тях ще бъдат заделени и средствата за изграждане на фургонното селище край бившата жп гара, съобщи зам.-кметът на Мизия и председател на кризисния щаб Николай Нековски.

В дарителския фонд за подпомагане на Мизия вече има 40 000 лв., които ще бъдат използвани за наложителни нужди на пострадалите и закупуване на храна. След обиколката си в пострадалия град министър Коларова заяви, че е удовлетворена от всичко, което се прави за възстановяване на училищата и града като цяло.

Тя се убедила, че учебната година в Мизия ще започне нормално, въпреки че ремонтите в учебните заведения ще продължат поне още месец. За около 100 ученици от гимназията и 262-ма в основното училище ще бъдат осигурени всички условия за нормален учебен процес, увериха министърката директорките на двете школа Силвия Борисова и Галина Вълчанова.

“Впечатли ме организацията, която е създадена от общината – допълни Коларова. – Учениците ще учат на горните етажи на сградите, докато на първите се правят спешните ремонти. Това обаче няма да пречи на учебния процес и на децата, за които са предвидени отделни обезопасени входове към класните стаи.”

Министърката бе доволна, че във възстановяването на училищата и детската градина са участвали всички – доброволци, родители, ученици и хора от близки до школата къщи, които също са пострадали жестоко от приливната вълна.

Коларова благодари за съдействието на правосъдното министерство за включване на десетки затворници, които още продължават да работят по разчистването и ремонтните дейности в учебните заведения.

“Сега имаме най-голяма нужда от консервирана храна и вода – каза в разговор с Румяна Коларова шефът на щаба Нековски. – Водата в Мизия още дълго няма да става за пиене и очаквам, че досегашните дарители не са ни забравили. Надяваме се и нови да се включат.”

Военнополевата кухня, която досега хранеше стотици, останали без дом и условия за прехрана, ще остане най-много още седмица в Мизия. За изхранването на хората след това общинската управа е започнала преговори с фирма за кетъринг, която ще замести кухнята на военните.

Вчера екип от 11 души от помощния персонал на врачанските училища замина за Мизия. Групата ще помага за почистване на училищата и детските градини и подготовката им за първия учебен ден.

Помощта бе организирана от Регионалния инспекторат по образованието. Община Враца съдейства с осигуряването на училищен автобус, с който работниците ще пътуват до Мизия и обратно колкото дни е необходимо до откриването на учебната година.

Източник: вестник “24 часа
Автор: Валери Ведов
Снимки: Авторът