Българското председателство в ЕС ще се обсъжда на дискусия във Видин

Българското председателство в ЕС ще се обсъжда на дискусия във Видин

Среща по повод предстоящото българско председателство на съвета на ЕС ще се проведе на 30 ноември във Видин, съобщиха от Областния информационен център (ОИЦ). Началото е от 10.30 ч., по програма дискусията е един час. Поканени са представители на общините в обл. Видин, неправителствен сектор, директори на училища, учители, ръководители на клубове „Европа“, обясниха от Центъра.

Основната тема са предизвикателствата пред България, които предстоят с приемането на председателство през 2018 г. Дебатът ще се проведе в офиса на ОИЦ – Видин на пл. „Бдинци“ 2 – ниската сграда зад общината.
Експертите от областния център продължават и със срещите си във видинските общини, на които са поканени всички фирми и граждани, интересуващи се от европейско финансиране. Досега са минали срещите в Чупрене, Белоградчик, Ружинци, Макреш, Брегово, а днес беше в Димово.

Още точки и социални проекти в Макреш, Брегово и Ружинци

Кметовете на Макреш и на Брегово споделиха по време на срещите, че според тях е нужда повече подкрепа за икономическото развитие на Северозапада. Според Иван Каменов, кмет на Макреш, повече точки при оценка на проектите от региона ще помогне за проектите на общината по Програма за развитие на селските райони, особено за инфраструктура. В Брегово също ще залагат на инфраструктура, като идната година акцент ще е и социалната сфера. Кметът на града Милчо Лалов и Иван Каменов смятат за необходимо да се дават повече точки на Северозападния регион, тъй като заради малкия брой население в селищата, крайните оценки на проектите се намаляват.

В Макреш ще търсят европейско финансиране за ремонт на читалището, а сградата на бившето АПК има идея да се превърне в ново седалище на общинската администрация. От общината се надяват да получат финансиране и за отводняването на Макреш. В Брегово искат да продължат работата на социалния патронаж и да се построят преходни жилища. Тези сгради биха могли да поемат хората от затворените стари социални домове, казват от Брегово.
В Ружинци също гледат към социална политика, отново за дейността на социалния патронаж. Друга цел на общината е подкрепа на социалното предприемачество, за да се намали безработицата и да се задържат младите хора.

Инфраструктура и култура през границите в Чупрене и Белоградчик

В Белоградчик акцент на срещата са били проектите за енергийна ефективност на стойност над 5 млн. лв. от „Региони в растеж“, които общината ще направи следващата година. Очаква се одобрение и по селската програма за общо 11 млн. лв. С тези пари ще се поднови водоснабдяването на няколко населени места, ще се ремонтират улиците в Белоградчик и пътната мрежа между селата.

Проекти на бизнеса и на местна инициативна група ще бъдат насърчавани в Чупрене, съобщи по време на срещата кметът Ваньо Костин. Общината ще подава проект за укрепване на речни брегове, покупка на почистваща техника и дейности на читалището. За културната институция ще се чака отварянето на нови покани по трансграничните програми със Сърбия и Румъния. По първия програмен период общината има привлечени над 20 млн. лв. инвестиции от одобрени проекти, изтъква Костин.