Да подкрепим българския кандидат за Европейско дърво на годината

Дървото е село Арчар

Снимка: http://www.treeoftheyear.org/

Старият чинар в с. Арчар, Видинско, е българският кандидат за конкурса „Европейско дърво на годината“. Той се състезава за приза редом с дървета от цяла Европа и разчита и на вашите гласове, за да заеме полагащото му се място в историята и бъдещето. Посаден е преди повече от 50 години и за това време се е превърнал в истински приятел, който от десетилетия стои като храбър боец и защитник на жителите на с. Арчар, разказват организаторите.

Можете да гласувате за българския кандидат на следния линк: http://www.treeoftheyear.org/Letosni-rocnik/Archarsky-platan.aspx. Гласуването продължава до 28 февруари, а на 5 март ще бъдат публикувани резултатите.

Чинарът е част от живота на жителите  на Арчар, посреща малките първокласници и изпраща завършилите ученици, се разказва в описанието му. Той е и важен участник във всеки пазарен ден и на традиционния събор „Илинден“. Номинацията му е от фондация „Екообщност“, след като арчарския чинар е спечелил приза „Дърво с корен 2014“, организиран ежегодно от фондацията. Тази награда чинарът получи сред 34 номинации на дървета от цяла България. Тя му беше „връчена“ в края на ноември в Полски институт в София.

За „Европейско дърво на годината“ чинарът ще се бори с Големия дъб от Шеруудската гора, Великобритания, борът в Опатовице, Чехия, Дървото на Лейди в Шотландия и др. Миналата година за дърво на стария континент беше избран Старият бряст в Сливен.

Severozapazenabg.com подкрепя кандидатурата на стария чинар от Арчар и ви призовава да дадете гласа си за него до края на февруари.