Ботевите дни във Враца ще започнат през март с документални филми

Ботевите дни във Враца ще започнат през март с документални филми

Паметникът на Христо Ботев във Враца | източник: “Дарик – Враца”

Ботевите чествания във Враца ще започнат още през март, съобщиха от общината. Началото им ще бъде дадено с 25 интерактивни урока и три документални филма за Ботев, които ще бъдат показани в учебни заведения в града от 7 март до 29 април. Официалното откриване на Ботевите дни ще бъде на 26 май, е решил организационния комитет по честванията на заседание в понеделник.

„Нека в повечето събития да участват деца и да се запитаме за кого са предназначени специализираните издания“, коментира кметът на Враца Калин Каменов, който е и председател на Комитета по честванията. Той призова изданията по историята на Ботев да не остават в архив, а да са „приети и достъпни за всички“. До един месец се очаква да бъде пуснат и специализиран сайт със съдържание от Ботевите дни. В рамките на честванията са предвидени повече от 30 прояви и тържества, като освен традиционните като поход по стъпките на четниците и тържествен заря, ще бъдат включени много нови събития.

Тази година се навършват 140 години от смъртта на Христо Ботев и бойците от неговата чета. Те идват в българските земи през май 1876 – първоначалната идея е въоръжени чети като тяхната да помогнат на Априлското въстание и да привлекат българите на бунт. След няколко сражения с редовни османски войски и башибозук много четници са убити, а останалите, начело с Ботев, се качват към Врачанския Балкан. И досега не е ясно къде точно е бил убит Ботев и от кого. Предполага се, че османски войници са стреляли и са го пронизали, но има предположения, че ударът е дошъл от заблуден куршум на български четник.

Ботев и неговите четници идват на българските земи с кораба „Радецки“. Преди няколко десетилетия с доброволни дарения на ученици е построено негово копие, работещо като плаващ музей. Заради лошото си състояние корабът е спрян от плаване и все още тече кампания за набиране на дарения, за да се възстанови. Инициативата е на учениците от СОУ „Христо Ботев“ в Козлодуй, които се надяват да съберат 200 хил. лв. Те ще бъдат предадени на Националния исторически музей и използвани за ремонта. Освен с пари, за възстановяване на кораба може да се помогне и с материали.

Информация за възможността да дарите може да получите на сайта на общ. Козлодуй: http://bit.ly/1T456a8