Белоградчишки панаир

На 26 юни в местността „Панаирище” бе открит Белоградчишкият панаир.

“Добре дошли на Традиционния белоградчишки панаир. Точно тук в местността „Панаирище” преди 108 години нашите предци са поставили началото на панаира превърнал се в една добра традиция.

Някогашният панаир е имал по-широки търговски функции. Пет дни по Петровден край скалите са се събирали хора от цяла Северозападна България. Стопани докарвали елитни животни за продан, майстори ковачи предлагали земеделски сечива, грънчари, дърводелци и други представители на занаятите предлагали своята продукция.

Днес, ние успешно продължаваме във времето поставената добра традиция от нашите предшественици. Акцентът на събитието, обаче вече се допълва в посока – социални контакти, духовно обогатяване и народно веселие.

И тази година местността „Панаирище”, край каменните великани Адам и Ева ще бъде огласена от хиляди посетители. Тя ще се превърне в притегателен център не само за трите области на Северозападна България, защото очакваме гости от различни краища на страната. В рамките на панаира на 29 юни – Петровден ще честваме и Празника на града. Традицията е отредила, като най-достоен именно този ден – Петровден да бъде одухотворение на каменната легенда, наречена Белоградчишки скали и за Празник на града.

За всички гости на панаира ще има богата и разнообразна културна програма и много атракциони. А със сигурност той ще бъде най-интересен за своите най-малки посетители.

В програмата ще бъдат представени:

– духови оркестри и танцови състави,
– изворен фолклор и народни песни,
– стари градски песни,
– руски и цигански песни и романси,
– Рок групата “Хоризонт” и ВИГ „Феникс”
– Концерт на Райко Кирилов и Снежина Темелкова и много други забавления

Искам да пожелая на всички вас весело изкарване на панаирните дни и нека във всеки дом да има здраве, много радост и късмет! “