Белоградчишките скали стават геопарк на ЮНЕСКО

Инициативен комитет от години се бори да превърне Белоградчишките скали в защитен геопарк, каза кметът на Белоградчик Борис Николов. Идеята получи широката подкрепа на граждани, учени, представители на местната и централната власт, на висши учебни заведения от страната и чужбина. Всички действия в последните години са свързани с  постигането на крайната цел – включването на геопарк „Белоградчишки скали” в Световната мрежа от геопаркове на ЮНЕСКО.

Само  преди месец бе напълно завършена научната разработка на геопарк „Белоградчишки скали”, финансирана от Фонд „Научни изследвания” и изпълнена от преподаватели и студенти от Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски”, консултанти от Софийския университет „Св. Климент Охридски”, Геологическия институт на БАН и Московския държавен университет „М. Ломоносов”.

Официално  цялостната идея и научни изследвания бяха представени от проф. Димитър Синьовски, ръководител на проекта в Националния музей „Земята и хората” в София. Проф. Синьовски припомни, че основната цел на геопарка е да опазва, изучава и популяризира геоложкото наследство на региона, като развива връзките му с природното, културното, историческото и духовното наследство. Геопаркът стимулира икономическата активност в посока към устойчиво развитие, като оказва пряко въздействие върху територията и влияе върху жизнените условия на своите обитатели. Целта е да се осигури възможност на местното население да възстанови наследствените стойности на територията, да участва активно в културното възраждане на района, да стимулира изграждането на чувство за “гордост от родното място”, като подчертава връзката му с геоложкото наследство.

С логото на ЮНЕСКО геопаркът ще стане част от голямото семейство на Светов-ната мрежа от геопаркове и регионът ще получи  възможност да популяризира своята самобитна култура  и дълголетна история чрез многобройните инициативи на организацията, убедени са авторите на проекта.

На изложените фотоплатна в Националния музей „Земята и хората” са показани  геоложките образувания в Белоградчишките скали, които представляват специален научен интерес, рядкост и красота, които стоят във фокуса на геопарка, както и обекти с екологична, историческа, културна и образователна  стойност, характеризиращи изключителната природна красота на Белоградчишките скали и покриващи критериите на Европейската мрежа от геопаркове.

Белоградчишките скали спечелиха категорично сред българските природни феномени националния конкурс през 2012  „Чудесата на България”.

Белоградчишките скали са уникални скални образувания, разположени в Западния Предбалкан и обхващат район, дълъг 30 км. и широк 15 км. Този възхитителен природен феномен е изваян от стичащата се дъждовна вода и ветровете в продължение на 200 милиона години, превръщайки безформения камък в скулптури, наподобяващи митични същества, човешки силуети, животни и птици.

Още по темата можете да прочетете тук.

Източник: вестник “Монитор

Автор: Галя Петрова