В Белоградчик се проведе традиционният фолклорен фестивал “От Тимок до Искър”

Автор: Любомир Веселинов

танциВ тазгодишното издание на фестивала участваха 37 фолклорни състава и индивидуални изпълнители, от 22 населени места на областите Видин, Враца и Монтана, а също и от село Велики извор, Сърбия. Общо 458 души взеха участие. Радостна е констатацията, че въпреки предизвикателствата на времето интересът към фестивала не отслабва. Това означава, че фолклорът ни е нужен, той е жив и е в нас. Той е израз на душевността и самобитността на българина. Нашите традиции и обичаи, песни и танци са тези, които ни съхраняват като нация.

През целият ден централния площад в Белоградчик бе огласен от популярни български народни песни и хора. Представен бе автентичен и обработен фолклор. Домакините имаха честта да бъдат сред първите участници в Празника на родния фолклор с участието на танцов състав „Калина” при Младежки дом. Традиционно добре се представиха и двете танцови формации на Школа по народни танци при Детски комплекс, както и читалищата в селата Стакевци и танциСалаш, които представиха автентичен фолклор. Много добре се представиха всички фолклорни групи, от селата Бойница, Георги Дамяново, Расово, Търняне, Остров, Долни лом, Царевец, Замфир и Брусен, като повечето от тях демонстрираха многогласово пеене. Особено приятно впечатление направиха младежките вокални групи на Оряхово и Винарово.

Изключително успешно бе участието и на всички танцови, като най-силно със своите изяви впечатлиха Фолклорна студия Северняци” от град Видин при Сдружение „Усмихни се с нас”, съставите на „Фиданки” – Видин, Младежки дом и Детски комплекс – Белоградчик, селата Винарово, Бойчиновци, Бойница и състав за автентични  хора – Оряхово. С голям интерес, умиление и много усмивки се посрещнаха изявите на детските танцови състави от Неговановци, Винарово, Оряхово и разбира се Вокална студия „Севернячета” с художествен ръководител Ерик Петров, в която много активно се представят 5-годишните – Виктория, Деница и Мартин. Особен интерес предизвика и ревюто на стари носии, от преди повече от 130 години, представени от читалище „Надежда – 1903 г.” –Бойница.

танциФолклорният фестивал завърши с празниче концерт изпълнен от ансамбъла при Народно читалище „Георге Генчич” – Велики извор, с художествен ръководител Новица Ватович. Гостите от западната ни съседка представиха песни и танци от регионите на Лесковац, Ниш и влашко.

Всички изяви, бяха оценявани от тричленно жури в състав: Генчо Генков –  композитор, Антон Трифонов – зам.-кмет на община Белоградчик, Валери Цветков – председател на читалище „Развитие – 1903 г.” – Белоградчик. На всички фолклорни състави и индивидуални изпълнители бяха връчени грамоти за участие и за обогатяване на българския фолклор.

Ръководството на общината благодари на всички участници за достойното представяне на фестивала и им пожелава нови успехи.

Фолклорният фестивал премина под патронажа на кмета на общината Борис Николов, а негов основен спонсор бе Застрахователно дружество „Виктория”. Следващата година фестивалът ще се проведе втората седмица на месец юни.