Белоградчик подобрява условията за туризъм с европейско финансиране

Белоградчик подобрява условията за туризъм с европейско финансиране

Нов посетителски център до Белоградчишката крепост, консервация и реставрация на крепостта и ремонт на улици – това са основните дейности по наскоро приключилият европейски проект на община Белоградчик. Целта му е съхранение на културно-историческото наследство и разнообразие на предлаганите услуги, съобщават от общината. С парите е финансирано и туристическото влакче в града, което се движи от миналата година.

Общата стойност на дейностите от проекта е 3 млн. лв. Средствата са осигурени от оперативна програма „Регионално развитие“ от предишния период. Завършените дейности бяха представени преди няколко дни в Белоградчик от заместник-кмета по туризъм Росен Младенов, Христина Грозева, един от организаторите в проекта, както и експерти от общината. Благодарение на финансирането Белоградчишката крепост е консервирана, за да бъде предпазена от атмосферните влияния, а до нея има нов информационен център за туристите.

B2
Предстои официалното му откриване след като се изпълнят няколко предписания на проверяващите органи, казаха от общината. Очаква се посетителския център да заработи съвсем скоро за удобство на туристите от следващата година.
В него са обособени зали за провеждане на конференции, семинари, обучения и др. публични събития, изложбена зала, билетен център, зала с възможност за представяне на занаятчийски изделия, представящи местния поминък, бит и култура, търговска зона за рекламни материали, сувенири и др., уточняват от общината.

B1
За посрещане на туристите са обучени и 6 души за екскурзоводи и аниматори. С парите от европейската програма е финансирано и туристическото атракционно влакче, което предлага разходка от центъра на Белоградчик до крепостта. Изработени са и много и разнообразни рекламни материали за популяризиране на Белоградчишката крепост.
Основно ремонтирани са и улиците „Княз Борис I“, „Цоло Тодоров“ и „Петко Маринов“, които са част от пътя към крепостта. Работата по консервация и реставрация е почистване на каменната зидария и фугите, допълнително фугиране, възстановяване на разрушени участъци с каменни блокове. Дървените и метални части на входите врати са обработени, за да се запазят от влага и корозия, а калдаръмената настилка в първия двор е частично възстановена.

B4

Снимки: Община Белоградчик