Белоградчик отбеляза 135 години от Освобождението на града

Автор: Любомир Веселинов, 26.02.2013

Белоградчик тържествено отпразнува 135-та годишнина от Освобождението си от Османско владичество. Гости на събитието бяха Негово превъзходителство посланика на Румъния Антон Пакурецу, Любомила Станиславова и Владимир Тошев, народни представители от ПП ГЕРБ, Коста Гривов и Глигоре Герджану – консул на Румъния във Видин и културното аташе в посолството на Румъния, Елка Георгиева – заместник областен управител на област Видин, Негово Всеблагоговейнство протойерей Рафаил, делегация на приятелската община Княжевац от Сърбия начело с д-р Любица Николич – заместник кмет на общината. На събитието присъстваха представители на институциите, бизнеса и обществеността в града.

Още в ранния следобед на празничния ден в художествената галерия на града с любезното съдействие на посолството на Румъния бе открита изложба с фотоси под мотото „Дунав-истинската река”. Една пътуваща изложба, на която Белоградчик е шестият по ред град домакин. Красотата на най-голямата река в Европа е уловена от фотообективите на шестима признати и утвърдени автори от България, Румъния, Франция и Австрия. Експозицията включва 35 фотографии и разкрива неповторимата флора и фауна на река Дунав в долното й течение, там където тя забавя своя ход и се разлива бавно и величествено. Изложбата е организирана по инициатива на WWF – България и е под патронажа на Н. Пр. Антон Пакурецу.

По повод празника в храм „Свети вмчк Георги Победоносец” протойерей Рафаил отслужи възпоменателна заупокойна панихида, с която се почете паметта на героите загинали във войната и на тези, загинали за Освобождението на Белоградчик. Бяха поднесени венци и цветя от организаторите и гостите на празника пред гробовете на ръководителите на въстанието от 1850 година с център Белоградчик.

Тържеството продължи в Младежкия дом на града, където в своето слово кметът Борис Николов говори за военните действия от последните месеци преди Освобождението и завърши с думите: „На днешният ден – 25 февруари, преди 135 години, Белоградчичани посрещат своите освободители, с хляб и сол, с възгласите Ура и Да живей, с тържествен молебен в черквата „Св. Георги” и с 21 топовни салюта!”

Борис Николов, кмет на община Белоградчик

В историческия музей на нашия град се съхранява един красиво оформен документ, върху който е изписано следното послание: „Гражданино, не забравяй че руските и румънски победоносни войски са влезли в Белоградчик на 12/25 февруари, в понеделник и от тая дата твоят град е заживял свободен живот”.

С приветствени слова към присъстващите се обърнаха Н.Пр. Антон Пакурецу, Любомила Станиславова, Елка Георгиева и д-р Любица Николич. Поздравителни адреси бяха прочетени от името на президента на Република България – Росен Плевнелиев и министъра на външните работи Николай Младенов.

Честването завърши с културна програма, в която участваха децата от ОДЗ „Иглика”, клуб „Художествено слово”, вокална група и школа „Народни танци” при Детски комплекс, които представиха  тематичен рецитал.

no images were found