Белоградчик празнува Националния празник

Белоградчишката общественост празнува 3 март, Национален празник на Република България. Областният управител Кръстьо Спасов уважи поканата на кмета на общината Борис Николов и беше гост на многолюдното тържество, което започна с церемония по издигане на националното знаме на България.

В словото си към участниците в празника, кметът Николов сподели, че това е Денят, в който светът научи, че на политическата карта на Европа отново е изписано името на България. И, че  нашето освобождение,  ни даде просторите на прогреса и правото да се превърнем в свободна нация, търсеща своето място сред останалите цивилизовани народи. Добави още: ” Днес полетът на нашите мисли се спира и на друга славна дата предхождаща 3 март – 25 февруари 1878 година – освобождението на Белоградчик. На този ден наследниците на дръзналите да се опълчат против султана и размахваният пет века турски ятаган, участници в епопеята от 1850 лето, посрещат свободата си”.

И призова: “И днес на националния празник на България нека отново и во веки веков звучат думите изричани някога от хъшовете: Да живей и пребъде България!”

Председателят на Общинския съвет Мирослава Чавдарова, говори за драматичните събития при освобождението на Северозападна България и районите на Видин и Белоградчик. И каза: “В днешния празничен ден свеждаме глави в знак на признателност към хилядите руски, белоруски, финландски, румънски и естонски войни, към представителите на много други народности, към българските опълченци, които положиха своите кости по пътя на победата и за свободата на България.

Трети март е символ не само на нашата вярност към българските ни корени, но и символизира нашата отвореност и принадлежност към европейската общност, с която ние винаги през всичките трудни години сме се родеели духовно”.

В своя Поздравителен адрес, областният управител Кръстьо Спасов пожела на всички: “Нека усилията ни днес да бъдат продължение на патриотичния порив, който преди 136 години се увенча с Освобождението. Да следваме този смело извървян път с труда си, с родолюбието си, със самочувствието, че сме горди българи и достойни граждани на Европа!”

За ролята и значението на духовенството, на храмовете и полаганите усилия през онези години за съхраняване на българското духовно наследство говори свещено иконом Рафаил, ариерейстки наместник на белоградчишка духовна околия.

Участниците в този най-значим  празник в българския календар имаха възможността да се насладят и на богатата 90 минутна културна програма. В нея взеха активно участие представители на Детския комплекс – школа народни танци, клуб “Художествено слово”, вокална група с ръководител Дияна Тонинска и още вокалните групи “Чаровни години” и “Пей сърце”, при Народно читалище “Развитие – 1983 г.” и клуб на пенсионера, вокална студия “Колибри” и  духов оркестър при читалището. Изключително топло и мило, и с много настроение бе посрещната представената композиция на ОДЗ “Иглика”.

Накрая кметът награди с грамоти и предметни награди ученици, участвали в конкурса за написване на есе на тема: “Освобождението на България”.

      Пресслужба община  Белоградчик