Белоградчик посрещна гости за отбелязване на юбилей

В края на месец ноември беше отбелязана 45-годишнината от побратимяването на Белоградчик и Княжевац.

По повод 45-годишния юбилей от побратимяването на общините  Белоградчик и Княжевац в залата на общинския съвет се проведе работна среща между представители на двете управи.

На нея присъстваха председателят на общинския  съвет Мирослава Чавдарова, заместник-кмета Росен Младенов, председателят на инициативен комитет за изграждане на граничен пункт “Кадъ боаз–Салаш–Ново корито” Владан Радованович, служители от администрацията, представители на музеи и читалища от двата града. По време на срещата Мирослава Чавдарова отбеляза, че 45 години сътрудничество са много добро постижение и изрази надежда, че то ще продължи, защото българският и сръбският народ имат нужда от такова общуване. Заместник-кметът Росен Младенов даде примери за досегашната успешна работа в сферата на културата и туризма и декларира добрата воля, желание и готовност да продължат доказалите се във времето съвместни инициативи. Присъстващите на срещата изразиха задоволство от активната работа на държавните администрации на България и Сърбия във връзка с изграждането на ГКПП при Салаш–Ново корито на прохода Кадъ боаз, като подчертаха, че то ще се отрази благоприятно за развитието на туризма, културния обмен и икономиката на двата съседни региона.

Бе взето решение да се организират ежегодно дни на Белоградчик в Княжевац и дни на Княжевац в Белоградчик и да се създаде база данни за културни институции, НПО, училища, танцови и музикални състави, туристически обекти и места за настаняване в двата града. Разисквана беше и възможността за съвместни проекти по програма „Трансгранично сътрудничество България–Сърбия”.

След обяд разговорите продължиха на ниво отделни институции и неправителствени организации от двете общини – музеи, художествени галерии, читалища и др.
Кметът на Княжевац Владан Радованович подари картина на община Белоградчик с пожелания за вечно приятелство по повод 45-годишния юбилей.

Подредиха изложба по случай честванията

По повод честванията на 45-годишния юбилей от побратимяването на общините  Белоградчик и Княжевац  в художествената галерия бе открита изложба „Акварели” на сръбския художник Ненад Цорель. Присъстваха председателят на общинския съвет Мирослава Чавдарова, заместник-кметът Антон Трифонов, гости от Княжевац  и много граждани.

В словото си Антон Трифонов изрази задоволство от дългогодишното сътрудничество между двете общини. Той припомни многократните гостувания на смесения хор при читалище „Развитие”, танцовия състав и младежкия духов оркестър в Княжевац, както и участията на поетите Иван Царебродски, Обрен Ристич и Небоиша Джорджевич в поетическата обсерватория в града.

„Безспорно най-мащабната съвместна проява е събора на „Кадъ Боаз”, каза зам.-кметът и пожела много творчески успехи на гостуващия художник. Ненад Цорель благодари за добрата организация и интереса към творбите му.
Той припомни предишното си посещение в града на скалите като гостуващ музикант, отново в рамките на културния обмен  между двете общини, което е доказателство за дългите години приятелство и сътрудничество между двата града.
Управителят на художествената галерия Джунинска представи творчеството на госта художник, открояващо се с изискано чувство за тон и стил.  Картините „Път за виноград”, „Стара планина”, „Бабин зъб” са нарисувани в деликатна и майсторски избрана тоналност.

Източник: „Белоградчишко ехо“, месечно издание на вестник „Конкурент“ за община Белоградчик