Белоградчик участва в ентотуристическа изложба

Сдружението за съхраняване на традициите „Извор”, с подкрепата на Община Княжевац, този уикенд организира за осми пореден път традиционната етнотуристическа изложба „С традициите в Европа”.

В проявата участваха асоциации и сдружения от над 30 града от Сърбия, България и Македония. Бяха представени етно сдружения, производители на храни и напитки, представители на занаятите, на етнографски музеи, местните власти, на културата и туризма.

Форумът бе открит от Милан Джокич – кмет на община Княжевац. Домакините представиха интересна културна програма на реномирани изпълнители и модно ревю под надслов „Завещание към бъдещето”. За цялостната организация на проявата отговаряше Лиляна Михайлович – председател на сдружение „Извор”.

Делегация на община Белоградчик, водена от Любомир Веселинов беше представена на изложбата. Те участваха със експонати, които включваха шевица, плетива, коледни сувенири, плюшени играчки и други.

По време на своето пребиваване белоградчичани проведоха срещи с координатора за трансгранично сътрудничество, с председателя на сдружение „Извор” и председателя на клуба на пенсионера Борка Вулич и обсъдиха бъдещото си сътрудничество.

Това бе поредната проява между двете общини, която премина под знака на 45-годишния юбилей от тяхното побратимяване. Много трогателна бе срещата между двете приятелки Анка от село Рабиша и Сладжана от Княжевац, които имаха много какво да си кажат, тъй като приятелство им е прекъснато 1979 години и 34 години не бяха се виждали.