Безплатното саниране в Северозападна България започва при висок интерес

mrrb

Източник: montana.bg

Няколко общини в Северозападна България вече имат договори за саниране на жилищни блокове по новата програма на правителството. Тя осигурява безплатно саниране (обследване, смяна на дограма, поставяне на изолации) на жилищни блокове с над 36 апартамента и конструкция от панели, ЕПК и или пакетно повдигани плочи. Изискването е в началото поне 67% от собствениците да се съгласят на санирането, а преди реалните дейности 100% от обитателите на блока да осигурят достъп до имотите си и да одобрят безвъзмездния ремонт.

На 12 март кметът на Монтана Златко Живков подписа първите два договора за саниране на жилищни сгради в общината. Според думите му към програмата има огромен интерес, като освен вече регистрираните сдружения, се правят и общи събрания за създаването на нови. По оценка от общината в Монтана могат да бъдат санирани общо 80 сгради. Специалистите от общината припомнят, че асансьорите не се подменят по програмата, а решението дали да се запазят остъклените балкони ще се взема от всички. Справка в сайта на община Монтана показва, че са регистрирани 16 сдружения досега. Подробна информация за кандидатстване местната власт е осигурила на сайта си: montana.bg

Един от първите договори за саниране по програмата беше подписан във Враца на 10 февруари, припомня радио „Дарик“. В него се включиха собственици на апартаменти от блок 1 на кв. „Младост“, като вече има осигурено финансиране и от Българската банка за развитие. На 23 март общинска комисия във Враца отвори публични офертите за енергийна ефективност – те са за санирането на пет блока, одобрени за финансиране по националната програма. От общината отчитат, че са подадени 13 оферти от общо 10 участници в търга, като класирането им предстои. Критериите за избор са икономически най-изгодната оферта при отчитане на срокове и цена.

Още информация за санирането във Враца може да прочете на сайта на общината – vratza.bg

На 18 март от община Видин подписаха първия си договор за за саниране на нейна територия за блок в кв. „Гео Милев“. Преди това,в началото на март, вече бяха подписани първите договори в съседната общ. Белоградчик. По данни на местната власт в Белоградчик има 6 сгради, които отговарят на изискванията за саниране. Информация за кандидатстване има на сайта на община Видин – vidin.bg.