БДЖ води преговори за директна линия от София до Будапеща

Снимка: Цветелина Николаева

Източник: dnevnik.bg

БДЖ води преговори с румънските и унгарските железници за отварянето на директна жп линия от София за Будапеща през мост “Нова Европа”. Това обяви Антон Гинев, заместник-министър на транспорта, цитиран от агенция “Фокус”.

“Очакванията ни са международният влак по този маршрут да бъде включен в графика за движение за 2014 г./2015 г. Така ще възстановим връзката с Централна и Западна Европа. В БДЖ вече има постъпили няколко искания за превоз на товари и по тази тема също текат разговори”, обясни Гинев.

Железопътната линия Видин – София е разположенa по протежение на оста Атина – София – Будапеща – Виена – Прага – Нюрнберг/Дрезден, Общоевропейски транспортен коридор IV и Товарен железопътен коридор Orient.

Изграждането на моста “Нова Европа”, по-известен като Дунав мост 2, е предпоставка за увеличение на железопътния трафик. За да посрещнем прогнозния трафик, е необходимо да предприемем стъпки за модернизация на железопътната линия Видин – София, което означава да постигнем по-високи скорости и да отговорим на изискванията за извършване на товарни превози, посочва заместник-министърът.

В инвестиционния проект, по който работи Национална компания “Железопътна инфраструктура” “Модернизация на железопътната линия Видин – София”, финансиран по ОП “Транспорт” е заложено изцяло ново изграждане на почти цялата част от настоящата железопътна линия.

Целта е след завършването на цялата линия да предложим железопътна услуга с високо качество на българските и чуждестранните пътници и осигуряване на вътрешния и международния товарен жп трафик. Реализацията на този проект ще допринесе за намаляване времето за пътуване с влак и естествено за увеличаване конкурентоспособността на железопътния транспорт, посочва Гинев.