“Асоциация Булгарика” търси занаятчии от Северозапада

“Асоциация Булгарика” търси занаятчии от Северозапада

„Асоциация Булгарика“ търси майстори на традиционни български занаяти от Северозападна България, съобщава община Берковица. Организацията се занимава със съхранение и развитие на българското изкуство и има намерение да представи потомствени занаятчии по време на изложение за занаяти и изкуства от 1 до 21 август. Панаирът се провежда ежегодно в гр. Варна, тази година предстои неговото 20-то издание. Посетителите му ще гледат на живо изпълнение на традиционни занаятчийски творби, а майсторите ще покажат уменията си пред публиката.

От Асоциацията обещават и популяризиране с помощта на медии. Търсят се занаятчии, занимаващи се с дърворезба, керамика, тъкачество, ножарство, звънчарство и медникарство. Към предложенията трябва да се изпращат родствени връзки на майсторите с техни предци, които са се занимавали със същия занаят, контакти за обратна връзка и снимки. Кандидатурите се приемат до 30 юни на адреса на Асоциацията в гр. Варна – на ул. „Славянска“ 12 и на e-mail: contact@bulgarika.eu. Телефоните за контакти са 052/605 430; 052/ 609 178; 0899 189 158.

„Асоциация Булгарика“ се занимава с опазване и съхранение на българско художествено творчество, занаяти и подкрепа на майстори. Организира изложби, панаири и пленери, подпомага музикални и театрални събития и др. Председател на управителния й съвет е Веселина Савова, членове са Лиляна Савова, Цветан Боцановска и Станислава Минева. Справка в Търговския регистър показва, че има регистрирана и фирма „Асоциация Булгарика“, която е еднолична собственост на Лиляна Савова.