Асен Хаджитодоров, президент на Световната федерация по канадска борба: На традиционният турнир по канадска борба в Белоградчик ще премерят сили 150 състезатели

Снимка: www.xsportnews.com

При хубаво време състезателните маси ще бъдат поставени на площада

Асен Хаджитодоров е президент на Световната федерация по канадска борба /World Armwrestling Federation/, както и на българската национална федерация. Той оглави световната федерация след изключително оспорвани избори през септември 2012 г. в Бразилия, като победи действащият дотогава президент – канадецът Фред Рой. Изборите се проведоха преди световното първенство по канадска борба в Сао Висенти и в тях участваха представители на 42 държави. Асен е първият евроопеец и представител на държава извън Северна Америка, който оглавява Световната федерация в цялата история на световната канадска борба. Асен Хаджиторов от детска възраст се занимава със спорт – ски алпийски дисциплини, футбол, гимнастика, после се „запалва“ по канадската борба. Поема управлението на Българската федерация през 1995 година, като оттогава насам този спорт в страната ни се развива на много високо ниво и печели все повече фенове. През април Асен Хаджит

одоров ще пристигне в Белоградчик заедно със 150 от най-добрите български състезатели, които ще премерят сили в традиционния вече белоградчишки турнир. Разговаряме с Асен Хаджитодоров за интереса към този спорт и последните новини около националната федерация.

Откога датира интересът Ви към канадската борба?

Още като дете – всеки искаше да покаже кой е най-силен и се борихме постоянно в училище. Занимавах се с гимнастика, това също е силов спорт. Така започнахме да се борим, но навремето нито знаехме какви са правилата, нито имаше оригинални маси, на които в момента се провеждат мачовете. Просто се борихме на чина, на маси и т.н. През 1993 година установихме контакт със Световната федерация. Получихме правилата на спорта, изискванията, направихме си състезателни маси с подлакътници и ограничители докъде да се навежда ръката на съперника, с ръкохватка, която свободната ръка трябва да държи. От 1995 година започнахме да ходим на европейски и световни първенства. Така стартира този спорт в България.

Колко клуба и колко състезатели членуват в Българската федерация по канадска борба?

Над 30 клуба във всички по-големи градове, които си развиват спорта във всички дивизии – за юноши, за хора с увреждания, за мъже , за жени и даже за ветерани. Така че всеки, който иска да се занимава с този спорт, може да се ориентира към съответната дивизия, в която да се състезава. В момента над 600 човека тренират в клубовете на Българската федерация..

Става ли този спорт по-популярен извън границите на Канада и Северна Америка, където има дългогодишни традиции?

Вече може да спорим дали е най-популярен там. Спокойно мога да кажа, че в Европа отдавна сме ги задминали и по отношение на медийното отразяване, а като класа на спортистите сме далеч напред. С всеки изминал ден канадската борба става все по-популярна, тъй като това е един атрактивен и лесен за практикуване спорт. Може би след футбола това е най-масово практикуваният спорт, но фактът че все още не е олимпийска дисциплина не му дава достатъчно гласност. Но с всеки изминал ден този спорт става все по-популярен и все повече медии и хора се интересуват от него.

Какви качества изисква канадската борба?

Както при всички спортове, човек трябва да бъде упорит и постоянен, да има амбиция и цел, която да преследва. Естествено, при канадската борба много важно значение има структурата на ръката. Изисква се също бързина, хитрост – чисто психологическите фактори, които са много важни и за всички останали спортове, но са ключови особено при единоборствата, при които заставаш сам срещу съперника, разчиташ единствено на себе си и нямаш съотборник, който да ти помага. Изисква се самоувереност, вяра в собствените сили, мотивация.

Както в шаха, при който съперниците стоят по подобен начин един срещу друг на масата?

Да, мисленето е като в шаха. Но в съчетание с това сравнение – все едно, ако трябва да местиш фигурите, всяка една трябва да е по 50 килограма.

На предстоящия турнир в Белоградчик ще се състезават и жени. Нараства ли интереса към канадската борба сред представителките на нежния пол?

Винаги сме имали категории за жени. България има трикратна световна шампионка – Вероника Бонкова, която спечели световните титли през 2001, 2002 и 2007 година. Тя също ще се състезава на турнира в Белоградчик.

На пръв поглед всеки очаква, че състезателките ще са някакви големи едри жени. Всъщност има категории през пет килограма, има състезателки по 50 килограма. В повечето случаи състезателките са с перфектни тела и изглеждат впечатляващо, тъй като спортуват.

Разкажете повече за предстоящият турнир в Белоградчик.

Това е третото издание на турнира, който вече може да се нарече традиционен. Предните две години турнирът беше в читалището. Сега имаме амбицията да направим на открито на площада, стига времето да е достатъчно хубаво. Това ще е атракция за жителите и гостите на Белоградчик – да видят двубоите на над 150 състезатели от България и Румъния, включително и няколко световни и европейски шампиони. Очаквам в тези почивни дни всички хотели в града да са пълни – пристигаме заедно със 150 състезатели, съдии на федерацията, технически секретари. Надявам се турнирът да продължи и в следващите години, очакваме с нетърпение и новата спортна зала в града.

Има ли състезатели от Белоградчик?

Миналата година имаше един юноша, който изненада всички и се класира трети. Ще видим тази година какво ще се случи.

Какво предстои след турнира?

Това ще е и последната проверка и сериозна тренировка на националния отбор преди европейското първенство, което ще се проведе от 5 до 13 май в Литва. Най-добрите ни състезатели ще могат да видят докъде са стигнали с подготовката и ако има нещо, да се коригира допълнително през последните две седмици преди европейското. Веднага след състезанието продължава лагер сбора на най-добрите ни състезатели.

Кои са любопитните моменти в спорта, най-продължителният и най-краткият двубой?

Нарицателен за дълъг двубой беше един мач на Цецо Гашевски от 1999 г. с един японец в САЩ преди десетина години. Продължи около седем минути. Най-краткият е 7 стотни от секундата. Преди 4 години бяхме домакин на европейско първенство, на което един швейцарец и един украинец направиха също много дълъг мач – около 12 минути, но имаше три прекъсвания.

Каква е предисторията на канадската борба?

Трудно е да се каже. Още в древногръцките скулптури има статуи на атлети, които се борят на канадска борба. Световната федерация е учредена в Америка през 1967 година. Така американците поставят началото на канадската борба като спорт. Шокиращо е понякога, но например на японците като им кажеш за канадска борба,те твърдят че това е древен японски спорт като сумото и че е тяхна национална борба. Руснаците казват „това е наш национален спорт“, албанците също претендират….

Обаче канадците са дали името.

Само в България спортът се нарича така, което изненадва колегите от другите държави, където спортът се нарича „борба с ръце“ – Armwrestling. Едно от предположенията, че у нас се нарича „канадска борба“, води към романите на Джек Лондон.

no images were found