Архивите от войните на България вече са достъпни и онлайн

Държавна агенция „Архиви“ ще създаде общ сайт, в който да покаже архиви от всички войни на България в периода 1878 – 1945 г., съобщиха от агенцията. Колекцията от документи е посветена на три важни годишнини, които се навършват през 2015 г. – 70 годни от края на Втората световна война, 100 години от влизането на България в Първата световна война и 130 години от Сръбско-българската война. От държавната агенция посочват, че инициативата ще осигури онлайн достъп до събраните документи с военно-историческа тематика.

„В знак на преклонение пред паметта на стотиците хиляди българи, загинали в името на националния идеал по бойните полета, на ранените, осакатените или безследно изчезнали във войните на България…“ – така от ДА „Архиви“ обяснява решението си да направят сайта, посветен на воните. От институцията казаха още, че идеята им е получила подкрепа и е част от националните планове за годишнините те. Според историците има „нестихващ интерес“ от обществеността към историческото развитие на България и към семейната история.

Новият сайт ще направи по-достъпни част от архивите за петте войни, които България води от Освобождението си насам. Той ще има няколко самостоятелни страници – за Първата и Втората световна война, за Сръбско-българската от 1885-1886 г., както и вече съществуващият за загиналите военни в Балканските войни. Достъпен е вече и подсайтът за Втората световна война.

Освен документи, онлайн ще могат да се видят и много снимки – от фронта, от дипломатически събития, битът на хората по време на войните, последиците от тях.  Отделно има и списъци с данни за участниците във войната, а всеки може да потърси интересуващата го информация за отделните воюващи – по война, ключова дума, хронология, архив или по име, месторождение, войскова част, чин, награда, място на гибел, място на гроб, дата на смъртта, архив на съхранение, уточняват от Агенцията.

Достъпът до архивите е част от програмата за дигитализирането на историческите документи. Потребителите също ще могат да допълват съдържание.  От Държавния архив „Видин“ са качени 42 документа и 20 снимки, стана ясно от съобщението. Всички документи и снимки могат да бъдат разгледани тук: http://archives.bg/wars/