Арт вместо митинги на площада във Видин

Снимка: Тихомир Е. Младенов

Снимка: Тихомир Е. Младенов

Източник: вестник “Стандарт
Автор: Първолета Цветкова

Джаз, театър и фолклор шестват на няколко сцени повече от месец
Над 30 клуба от цяла България тропат ръченица край Дунав

Искаме да върнем хората на централния площад “Бдинци”. Но не за политически митинги и безполезна врява, а за култура. Така кметът на Видин Герго Гергов обяснява тригодишните опити на общината да събира все повече граждани на едно място. Хора с оцеляла през годините на разруха духовност, жадни за култура. Такива, за които насладата от художественото творчество се превръща в стойностна компенсация за несгодите, които иначе търпят в живота си.

Преди дни започна третото издание на знаковия за Видин фестивал “Дунавски вълни”. Такова чудо в България няма, обяснява Силвана Сюлейман, организатор на голямото събитие. Фестивалът върви трета година. И всяко издание трае повече от месец.

Това означава, че предлагаме на съгражданите си изобилие от концерти, изложби, танцови спектакли, срещи с известни творци. През 2013 година на фестивалната сцена гостуваха нашумели рапъри, поп изпълнители, джаз певци. Дойдоха фолклорни ансамбли от Индия, Франция, Русия, Колумбия, Чили. Гостуваха групи като “Рядка порода” и “Диви ягоди” от Босна и Херцеговина. Куклени театри от София, Монтана и Зайчар забавляваха децата през вечер.

Ценното на фестивала е, че има много сцени. Главната е издигната на централния площад, но концерти се организират и в кварталите – в междублоковите пространства на комплекс “Съединение” и в ромския квартал “Нов път”. За децата веселите карнавали започват на детските площадки, в парка.
Този фестивал се финансира от ЕС чрез Оперативната програма “Регионално развитие”. Проектът на общината предвиди доставката на фестивална сцена, която е една от най-модерните у нас. Като я монтират през май, остава на мястото си до края на юли.

Новото издание на фестивала започна на открита сцена в крайдунавския парк преди дни с уникален концерт на симфониета – Видин и джаз балета “Фейм” при читалище “Цвят”. В следобедите има концерти на градския духов оркестър, предстоят гастроли на куклени театри, събор на автентичните ритми и надиграване на клубове по народни танци от цялата страна. Досега 30 клуба са заявили участие в надиграването. То ще започне в спортната зала
и ще продължи на централния площад “Бдинци”. Работилница за кукли, пленер по паркова скулптура, изработване на инсталации и графити са предназначени за младите видинчани. Всичко това – до 25 юли.

“Целта ни е да събираме повече хора от града. В началото проявите нямаха многобройна публика, но с всяка следваща тя нарастваше”, обяснява Силвана Сюлейман. Причината е, че хората бяха отвикнали да идват на площада за култура. Дори бяха отвратени от този площад заради политическите разпри, започващи от него. Сега постепенно се завръщат, твърди културният експерт на общината.