Алея на изкуствата и занаятите събира монтанчани

Снимка: www.montana-dnes.com

Алея на изкуствата и занаятите ще бъде открита на 7 юни в 10 ч. в Монтана. Успоредно с нея ще протече фестивалът на традиционните ястия и занаяти “Бабина душица”. И двете събития са част от програмата на Празника на Монтана. На пл. “Жеравица” ще се обособи място за творци и майстори занаятчии – на пл. “Жеравица” по алеите на бул. “Трети март” от Паметника на Васил Левски до Паметника на загиналите във войните. Грънчари, дърворезбари, ювелири и други майстори от страната ще представят творбите си. Участниците ще бъдат с атрактивно облекло, като това ще подсили допълнително ефекта на изложеието. “Програмата включва уъркшопи (работилници), демонстрации, изложби на ръчно изработени изделия – сувенири, бродерии, пана, картини, бижута, играчки от плат, цветя от прежда, картички.

Посетителите ще имат възможност да участват в различни творчески дейности и сами да изработят предмети.” – уточни Лидия Костова от ателие „Лива Арт” – организатор на събитието.

Фестивалът на народната кухня и занаятите „Бабина душица 2014” за втора поредна година ще се проведе под патронажа на кмета на община Монтана. Ще бъдат представени занаятите и народното творчество, бита, културата и традициите на Северозападна България. Приложници, майстори на народни занаяти и на местни гозби, както и възстановки на обичаи от родния Северозапад ще привлекат ценителите на традициите. Ще се проведе и кулинарен конкурс за местни специалитети. Ще бъде отворена и „Всичкотворница”, в рамките на която всеки посетител ще може да изработи сам сувенир от непотребни вещи, като тази година работилничката ще бъде подчинена на тъкачното изкуство. “Надяваме се така да се фокусира вниманието на повече хора върху нашия красив край, който за съжаление е доста слабо познат. Първоначално идеята беше всяка година фестивалът да гостува на различно място, но предвид отличното взаимодействие с администрацията на община Монтана, смятаме той традиционно да се установи на местна територия, като част от проявите, съпътстващи празника на града Свети Дух.” – каза Ели Лозанова от сдружението “Резерват Северозапад”, което организира фестивала.

Фестивалът “Бабина душица 2014” е еднодневен, а Алеята на изкуствата и занаятите ще продължи до 9 юни.

Пълната програма за Празника на Монтана:
http://www.montana.bg/3226