Нова авиолиния ще свързва София и Белград

Сръбският авиопревозвач Air Serbia ще пусне полети от Белград до София и Варна от 30 март, съобщиха от компанията и от “Летище София”. Полетите между двете столици ще са всеки ден, а до Варна ще са три пъти в седмицата. От началото на юни и те трябва да станат ежедневни. Международното летище “Никола Тесла” в сръбската столица предлага връзки по множество направления от цял свят, а връзката със София може да направи по-лесни и туристическите пътувания към Западна България и Източна Сърбия.

Освен до България сръбската компания пуска полети до Бейрут и Будапеща, а от 29 май ще предлага транспорт до Киев и Варшава. От авиопревозвача съобщават, че промоционалните цени за двупосочни билети между Белград и българските летища ще са 149 евро. Air Serbia е новото име на бившия югославки превозвач JAT Airways, променено след влизането на арабската Etihad като акционер през миналата година. Компанията, чието седалище е в Абу Даби, купи 49% от капитала, като се ангажира да инвестира и значителни суми в сръбското дружество.

Сделката беше направена след като JAT Airways натрупа огромни загуби – за 2012 г. отрицателният резултат беше 32.3 млн. евро, въпреки повишението на приходите до 114.8 млн. евро, с почти 13% ръст спрямо 2011 г.